HUGO KAAGMAN  STENCIL KING
Amsterdam op Canvas | Daniël Boissevain en Hugo Kaagman 8 juli 2024, 15.01 uur In deze aflevering acteur Daniël Boissevain en street artist Hugo Kaagman, ook wel de onbetwiste stencil koning van Nederland genoemd. Beide mannen zijn ras Amsterdammers die niet zonder de stad kunnen, ondanks dat de tijden wel veranderden. Kan jij je de laatste keer herinneren dat je een nachtje op de Dam sliep? Hugo weet het nog als de dag van gister. Een mooi en kritisch gesprek over hun stad die constant in beweging is, waarbij je je soms afvraagt: komt het uiteindelijk goed met het sprookje dat we Amsterdam noemen?
Met Justus is de toon gezet voor de Sluisbuurt, de nieuwe wijk in wording op de kop van het Zeeburgereiland. Het is een ranke toren geworden met gelukkig aandacht voor decoratieve details, waardoor Justus afwijkt van de gemiddelde saaie hoogbouw die in Amsterdam regel is geworden. Parool, Jaap Huisman 22 augustus 2024
Woontoren Justus is een veelbelovend begin voor de Sluisbuurt: dat wordt nog swingen!
Amsterdam op Canvas
Zet zes bekende Amsterdamse opiniemakers en zes getalenteerde Amsterdamse street artists bij elkaar, en laat ze binnen twee uur samen een kunstwerk maken. In Amsterdam op Canvas zijn het maakproces én het verrassende resultaat te zien.
SARAJEVO MURALS NOW
Hrasno 2024     #johnwbills Long live the Stencil King. It has long been said that Sarajevo’s abundance of concrete is crying out for an artistic makeover, and many neighbourhoods around town can take inspiration from Hugo Kaagman’s work in Hrasno. Born in Haarlem in 1955, the Dutch artist was extremely active in Amsterdam’s vibrant graffiti scene in the ‘70s and ‘80s before setting off on his journeys and incorporating Eastern motifs into his celebration of Dutch traditions. In Hrasno, Kaagman’s work covers five buildings, visible on the road leading towards Grbavica, murals that aren’t exactly subtle in their meaning (one mural features two negotiators at a table surrounded by primates wielding weapons). Surprisingly, for an artist of international standing whose work has graced the tails of British Airways planes, Kaagman’s works received little attention when they were unveiled, and the same remains true today.
Decoratieve details Om de uitstraling van de toren te verbijzonderen, heeft de Architekten Cie. samen met kunstenaar Hugo Kaagman decoratieve details ontwikkeld. Kaagman ontwierp de tegeltableaus voor de balkons. Op het maaiveld is een kunstwerk geïntegreerd in het metselwerk dat verwijst naar de Amsterdamse cultuur en historie. De Cie. schenkt dit kunstwerk op een later moment officieel aan de stad.
De tegels van Justus blijken een vorm van toegepaste kunst te zijn van kunstenaar Hugo Kaagman. Ik google ‘hugo kaagman toegepaste kunst’ en direct popt deze tekst op: “Is het werk van Hugo Kaagman kunst of kitsch?” Kaagman blijkt een enorm productieve kunstenaar te zijn met een voorkeur voor keramiek, schilderijen en textiel in Delfts-blauwtinten. Mede dankzij de glimmende tegels van Hugo Kaagman vind ik de voorgevel redelijk geslaagd, voor zover je in het geval van een toren over een voorgevel mag spreken. Jan van Erven Dorens