HUGO KAAGMAN  STENCIL KING
Niemand stoort zich aan kunstwerk, toch moet 't weg
woensdag 01 juli 2015  |  17:32
En dus ging Hugo vandaag in de weer met witte latex. 'Amsterdam vertrut', verzucht hij. 'We waren hip,
Dutch Spirit
david wilson -johnson
02-07-2015 | 15:40 uur
this was on MY house and no-one asked me to remove it.....I am mortified that the Amsterdam authorities didnt have the common sense or civility to even contact me before they destroyed this work of art yesterday. I have been living here in this monumentpand for 15 years and life has been a constant battle with peeing and pooping dogs and their owners, the annual Queen's Day and King's Day streams of drunks, piss and filth, dangerously parked bicycles and attacks from ugly and brainless graffiti. I have tried everything. I planted bushes, trees ...and even hundreds of tulips, all to no avail. Hugo's artwork was the ONLY thing which staunched the flow of brainless effluent into the walls of my 400 year old house. Passers by respected it , no longer took it for a public urinal. Hugo's work was thought-provoking, ironic, witty , topical and a little subversive maybe . It proved to be a huge success with the hundreds of tourists who now overrun the Nine Streets. It depicted the very acts of stupidity and heavy- handedness which the Amsterdam City Hall has now compounded. "so much for Dutch Spirit".......the philistines are taking over in this once famous haven for the arts........
Blondie
02-07-2015 | 13:55 uur
Hugo bij mij hang je aan de muur hoor. En ik ben er trots op.
likmereet
02-07-2015 | 12:58 uur
Beetje lullig.Ik vind het juist wel leukToeristen vinden het vast ook gezellig staan.
EchteMokummer
02-07-2015 | 12:44 uur
Een auto die geparkeer wordt zonder te betalen stoort ook niemand, maar toch mag het niet. Die zelfstandigen hebben het aan zichzelf te danken, steeds maar weer de grenzen of grensjes opzoeken. En dan wordt er na vele waarschuwingen ingegrepen, en is Amsterdam aan het vertrutten.
The van Gogh
02-07-2015 | 12:01 uur
Zo is de Nederlandse bevolking altijd al geweest toch, zoals hun NSB'ers voorouders die hun joodse buren en vrienden hadden verraden. Het zit gewoon in hun bloed, altijd maar stiekem bellen en verraden. Ze lachen vandaag met je en drinken een wijntje met je en morgen steken ze je met een dolk in je rug.
martin171
02-07-2015 | 12:00 uur
@Kaas der Liefde. Zwarte Piet is en blijft een neger !
Mx
02-07-2015 | 11:53 uur
Wat THIJS757 zegt. Triest hoor.
THIJS757
02-07-2015 | 10:22 uur
Zo, . . . en dan nu een graffiti er over heen . . . Dat mag blijkbaar altijd.
Piet
02-07-2015 | 09:10 uur
Amsterdam is van de kaart
AmsterdamDriver
02-07-2015 | 05:32 uur
QUOTE: Nadat er ook een klacht over binnenkwam, moest het weg. - - Laat me raden, exact 1 (één) persoon heeft geklaagd. Tegenover zoveel mensen die wél waardering hebben....
Legende
01-07-2015 | 23:34 uur
Hugo Kaagman is een graffiti legende in Amsterdam vanaf eind jaren 70, van de punktijd tot aan metrotunnels (check docu Kroonjuwelen). Deze man is Bansky 30 jaar vooruit. Hij zou eigenlijk in t Stedelijk moeten hangen. Schande stadsbestuur!!!!!!!!!! Ken je fokking verleden en t heden.
Mbrr
01-07-2015 | 21:55 uur
De tupperware trommel bewaarders. we klagen wel over zich niet aanpassende buitenlanders maar de kruipende buitensteedse elite is nog veel enger. De millimeter regeltjes helpen de boel pas echt om zeep want de afbraak aan het ons maakt ruimte voor het zij.
kerby
01-07-2015 | 21:19 uur
@Kaas der Liefde, sinterklaas nu ook al, waar houdt het op?
Kaas der Liefde
01-07-2015 | 21:02 uur
Ik ben een Amsterdammer en het stoort mij wel. Weg met die zogenaamde kunst. Sinterklaas is racisme.
De paus
01-07-2015 | 20:26 uur
"Zo irritant die kleine niettige mensjes die denken dat ze in vrij-land leven zoals IJsland waar de criminele bankiers de gevangenis ingestuurd werd en het volk gered! Wij zijn fascistisch NL Ja!, Wij vinden dat kleine nietige mensjes er niet zijn om zelf keuzes en beslissingen te nemen en ook niet om te bepalen wat kunst is!, ze zijn er om als loon slaaf de (criminele-) staats schuld af te lossen en kogelvangers te produceren voor de oorlogen die we in de nabije toekomst willen gaan voeren, en wat kunst betreft moet je maar slikken wat wij vinden dat kunst is. Nou JIJ KLEIN NIETIG MENSJE! kus onze reet en vertel ons hoe dankbaar je bent om het feit dat wij bestaan"
Kobus Steigerpijp
01-07-2015 | 19:09 uur
Ik ken dat schilderij en het is een juweeltje. Maar de kleinzieligheid van sommige mensen kent geen grenzen. Het is sadistisch om het over te laten schilderen.
Ronald
01-07-2015 | 18:52 uur
Ik ben opzoek naar Amsterdam. Maar al loop ik door zijn straten, ik kan het zowaar niet meer vinden.
Roger Williams
01-07-2015 | 18:37 uur
hahahahaha typisch nederlands arrogant gedrag.
Snorrie
01-07-2015 | 18:29 uur
En die klacht zit zeker in het zelfde mapje als de dodenlijstjes. Gewoon gelul.
Marokkaan uit west
01-07-2015 | 18:00  uur
Een gemiddeld dorpje is tegenwoordig gezelliger dan Amsterdam. Prachtige kunst,Delfts blauw stijl en een verrijking voor de straat volgens de bewoners. Waar bemoeit zo een kantoor pikkie zich dan weer mee,en gelijk een dwangsom opleggen. Schande,ik mis Amsterdam van de jaren 90.
2.500 euro betalen of witte latex over je kunstwerk heensmeren. Voor die keuze stond Hugo Kaagman vandaag. Zijn werk in de Berenstraat is volgens de gemeente reclame en staat op een monumentaal pand. Nadat er ook een klacht over binnenkwam, moest het weg. En dus ging Hugo vandaag in de weer met witte latex. 'Amsterdam vertrut', verzucht hij. 'We waren hip, the magic centre, de stad waar alles mag. Maar nu mag niks meer.' De brief van het stadsdeel, waarin Hugo werd opgedragen zijn kunstwerk te vernietigen, noemt de schildering 'reclame'. De naastgelegen galerie heet namelijk Dutch Accent en het kunstwerk draagt Dutch Spirit als titel. Maar galeriehouder Ton Verdegaal noemt het kunstwerk 'leuk en mooi en zeker geen reclame'. Ook buurtbewoners stoorden zich niet aan het kunstwerk. 'Eigenlijk is het pervers om een kunstenaar z'n eigen werk te laten overschilderen', stelt een buurvrouw. 'Jammer dat het weg is', vult een andere bewoner aan. 'Het gaf kleur aan de straat'. Volgens een derde buurman waren toeristen ook dol op het werk. 'Ze maakten er veel foto's van!'
Gemeente wil dat geliefd kunstwerk uit Negen Straatjes verdwijnt 30-06-15   22:00 uur  - Bron: Het Parool Schilderwerk moet verdwijnen na één klacht Het kunstwerk van Kaagman op het uitbouwtje van de buurman. 'Over een paar dagen zit er weer graffiti op.' © Het Parool Toeristen vinden het prachtig, de kunstenaar zelf is tevreden en ook de eigenaar van het pand vindt het prima. Maar één klacht en het doek is gevallen: Hugo Kaagman moet zijn muurschildering in de Berenstraat wit verven. Wie er geklaagd heeft, is niet helemaal duidelijk, maar het kleine schilderijtje van kunstenaar Hugo Kaagman moet van stadsdeel Centrum toch echt verdwijnen. Vóór morgen 12.00 uur moet het wit zijn, anders krijgt hij een boete van 2.500 euro. 'Morgen ga ik het overschilderen, maar ik word er erg ongelukkig van. Over een paar dagen zit dat muurtje vol met graffiti.' Kaagman, die onder meer de garagedeuren in de Hemonylaan beschilderde, maakte het werk in november op verzoek van de bevriende galeriehouder Ton Verdegaal, die in het pand naast het kunstwerk zijn kunsthandel drijft. Op het schilderij, in Delfts blauw, is Sinterklaas te zien samen met Willy Alberti. Het is reclame, stelde de gemeente in een brief aan Verdegaal. 'Onzin, ik heb er nog nooit een cent extra omzet door gemaakt,' zegt Verdegaal. 'Ik weet dat er één klacht is uitgebracht en dan moet de gemeente handhaven.'   Willy Alberti en Sinterklaas in Delfts Blauw. © Het Parool Op 4 maart kreeg Verdegaal zijn eerste brief en morgen loopt de laatste termijn af. Stadsdeel Centrum laat weten dat het pand waarop de schildering is aangebracht een monument is. Het is niet toegestaan daar zonder toestemming iets aan te veranderen. Werk met wietplantjes Het schilderij is populair in de buurt, zegt de galeriehouder. 'Vaak staan er groepen toeristen die het fotograferen, soms zelfs met een gids die uitlegt wie Sinterklaas en Willy Alberti zijn. Ook de buurman, eigenaar van de uitbouw, vindt het prachtig. Hij was juist zo blij: het is de enige manier om lelijke graffiti te voorkomen.' Kaagman wordt er moedeloos van. 'Op de Hemonylaan had ik een actueel werk gemaakt, met daarin een vlag van de Islamitische Staat. Dat moest ik ook al verwijderen. Een werk met wietplantjes in oude legerhelmen in mijn oude atelier in Station RAI moest op last van de gemeente weg. Het is een beperking van de vrijheid van kunstuiting en een belemmering van de creativiteit. Ik ben echt boos. Amsterdam wordt op deze manier een dorp waar de sukkels het voor het zeggen hebben.' (Door: Maarten van Dun)
De NS wordt onrustig van wietplanten  op station RAI 27-06-15   12:30 uur  - Bron: Het Parool Het omstreden kunstproject in het station RAI: wietplanten in legerhelmen. © Eva Plevier Een kunstproject met wietplanten staat in Station RAI. Het gaat de NS te ver: die wil dat de planten worden verwijderd. 'Make love, not war,' moeten de wietplantjes in de Duitse helmen uitbeelden. 'Als je dat spul rookt kun je in elk geval niet vechten,' zegt initiatiefnemer Jeannette Dekeukeleire. De helmen staan tot zaterdag in een expositieruimte op het perron van station Amsterdam RAI. De NS wil dat de expositieruimte verdwijnt uit de vroegere wachtkamer. De wachtkamer werd in 2005 door Dekeukeleire en Hugo Kaagman veranderd in een expositieruimte. In een tentoonstelling van politieke posters hing de oude verkiezingsposter van de PSP, met blote vrouw. Daar kwamen klachten over. Ook wietplantjes in Duitse helmen worden niet gewaardeerd. 'Je mag mensen blijkbaar niet meer confronteren of prikkelen,' zegt Dekeukeleire. Snelle blik Zo'n honderd helmen liggen, gevuld met potgrond en een enkel wietstengeltje, in rijen bij het raam. Het valt op, uitstappende passagiers werpen een snelle blik op de helmen, en soms tuurt een wachtende reiziger door het raam. 'Die helmen zijn een symbool voor oorlog, wiet voor vrede.' De tentoonstelling is door Dekeukeleire bij de politie aangekondigd. 'En bovendien, het zijn mannetjesplanten, die kun je ­helemaal niet roken, we wilden er bewust geen plantage van maken.' Toch wil de NS van de ruimte en de plantjes af. 'Kunst moet een positieve bijdrage leveren aan de belevenis van de reiziger," zegt een woordvoerder van de NS. Er kwamen klachten binnen over de expositieruimte. "We gaan nu zoeken naar een nieuwe invulling van de ruimte.' (Door: Joachim Jansen)
Dutch Spirit  een brief aan Eberhard van der Laan (en antwoord) July 11, 2015    http://www.oscarvangelderen.nl  Even een recap. Vorige week was er veel brouhaha vanwege het overschilderen van street piece Dutch Spirit, door Hugo Kaagman. Op straffe van een boete van 2500 euro werden shop-eigenaar Ton Verdegaal en kunstenaar Hugo Kaagman gedwongen het werk te verwijderen. Onduidelijk was de reden: omdat het pand een monument is, omdat er een klacht binnengekomen was of omdat er sprake was van een reclame-uiting? In de vorige post over Dutch Spirit heb ik de brief van Stadsdeel Centrum afgebeeld: daarin wordt louter gerept van ‘ontoelaatbare reclame’ op ‘de zijwang van het pothuis’ in de Berenstraat 41 (gelegen in een van de ‘9 straatjes’ in Amsterdam) , en de overtreding zou ‘in strijd met de Schoonheid van Amsterdam, Welstandsnota 2013′ zijn. Okay. De bewoner van pand liet zich ondertussen ook niet onbetuigd, en reageerde als volgt op het wit verven van de ‘zijwang van het pothuis': “This was on MY house and no-one asked me to remove it… I am mortified that the Amsterdam authorities didn’t have the common sense or civility to even contact me before they destroyed this work of art yesterday. I have been living here in this monumentpand for 15 years and life has been a constant battle with peeing and pooping dogs and their owners, the annual Queen’s Day and King’s Day streams of drunks, piss and filth, dangerously parked bicycles and attacks from ugly and brainless graffiti. I have tried everything. I planted bushes, trees… and even hundreds of tulips, all to no avail. Hugo’s artwork was the ONLY thing which staunched the flow of brainless effluent into the walls of my 400 year old house. Passers by respected it, no longer took it for a public urinal. Hugo’s work was thought-provoking, ironic, witty , topical and a little subversive maybe. It proved to be a huge success with the hundreds of tourists who now overrun the Nine Streets. It depicted the very acts of stupidity and heavy-handedness which the Amsterdam City Hall has now compounded: “so much for Dutch Spirit”… the philistines are taking over in this once famous haven for the arts.” Een en ander leek me een goede reden om eens in de pen te klimmen, en een brief te schrijven aan de burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Ten eerste om opheldering te krijgen over de reden van verwijdering, (monument, reclame of klacht: volgens kunstenaar Kaagman is de klacht van een stadswacht (“handhaving”), die, toen Kaagman het werk aanbracht, al vervelende opmerkingen maakte en zei dat hij er nog wel van zou horen), ten tweede om de reactie van de bewoner van het pand te communiceren en ten derde, niet onbelangrijk, om ervoor te zorgen dat het werk teruggeplaatst wordt. Ik kreeg na enkele dagen een vriendelijke email terug:   Geachte heer van Gelderen, Bedankt voor uw e-mail aan burgemeester Van der Laan. U schrijft dat er in uw ogen ten onrechte een graffiti kunstwerk is weggehaald. Ik zal op verzoek van burgemeester Van der Laan nagaan wat er precies is gebeurd en waarom. Met vriendelijke groet, Karin van der Wansem Chef Kabinet Burgemeester Director Mayor’s Office Ik heb nog maar even opgemerkt dat het hier niet om een graffiti kunstwerk gaat maar om een street piece, een werk dat er juist voor zorgde dat de aanbouw niet onder de graffiti zat, maar goed, semantics. De zaak is onder ogen van de burgemeester gekomen, en we wachten rustig af. Stay tuned.
‘De Schoonheid van Amsterdam': over Dutch Spirit van Hugo Kaagman (een update) July 03, 2015 Gisteren was er veel discussie op twitter en Facebook over het gedwongen verwijderen van het werk Dutch Spirit van Hugo Kaagman.     Het werk was aangebracht op, en ik citeer hier het Stadsdeel Centrum, ‘de zijwang van het pothuis’ in de Berenstraat 41 (gelegen in een van de ‘9 straatjes’ in Amsterdam) , en de overtreding zou ‘ontoelaatbare reclame’ zijn, ‘in strijd met de Schoonheid van Amsterdam, Welstandsnota 2013′.   kaagman stadsdeel brief   Volgens sommigen zou de reden van verwijdering zijn dat het om een monument gaat, maar zelfs dan nog: het betreft een piece op de zijkant van een uitbouw op de stoep, die bepaald niet het monumentale aanzicht van het pand ontsiert. Sterker nog: het muurtje heeft een pleisterlaag, waar regelmatig tags op werden gezet en die steeds weggeschilderd moesten worden, dus het feest begint weer opnieuw. En er zou een (lees: 1) klacht zijn binnengekomen, bij de stadsdeelraad, onduidelijk is van wie. Edoch, the plot thickens. In het pand woont de vermaarde bariton David Wilson-Johnson, en die is zeker niet degene die de klacht heeft ingediend, integendeel. Op de interwebs schreef hij de volgende, tamelijk vernietigende reactie: “This was on MY house and no-one asked me to remove it… I am mortified that the Amsterdam authorities didn’t have the common sense or civility to even contact me before they destroyed this work of art yesterday. I have been living here in this monumentpand for 15 years and life has been a constant battle with peeing and pooping dogs and their owners, the annual Queen’s Day and King’s Day streams of drunks, piss and filth, dangerously parked bicycles and attacks from ugly and brainless graffiti. I have tried everything. I planted bushes, trees… and even hundreds of tulips, all to no avail. Hugo’s artwork was the ONLY thing which staunched the flow of brainless effluent into the walls of my 400 year old house. Passers by respected it, no longer took it for a public urinal. Hugo’s work was thought-provoking, ironic, witty , topical and a little subversive maybe. It proved to be a huge success with the hundreds of tourists who now overrun the Nine Streets. It depicted the very acts of stupidity and heavy-handedness which the Amsterdam City Hall has now compounded: “so much for Dutch Spirit”… the philistines are taking over in this once famous haven for the arts.” Daar zit geen woord Chinees bij, lijkt me zo. En even voor de duidelijkheid: Kaagman bracht het werk al in november 2014 aan, toen Dutch Accent nog De glaswerkplaats heette, dus hoe dit als reclame voor de winkel gezien kan worden, is mij een raadsel. Recent, ongeveer twee maanden geleden, toen het werk dus al bijna een half jaar te zien was, veranderde eigenaar Ton Verdegaal de naam in Dutch Accent, een referentie wellicht naar het werk, en ja, in zijn winkel (waar vooral toeristen bediend worden, we hebben het hier immers over de 9 straatjes) worden ook wat kleine werken van Kaagman verkocht. Het lijkt me van de zotte om Kaagmans’s werk, dat altijd een humoristisch (soms cynisch) commentaar geeft op de actualiteit en de geschiedenis van Nederland als ‘reclame’ te bestempelen. Alleen al het feit dat Kaagman het oer-Hollandse Delfts blauw gebruikt om zijn mild-subversieve boodschap uit te dragen maakt dat het werk meer dan op zijn plaats is op een plek die als oer-Amsterdams gezien kan worden. Inmiddels heeft Kaagman het werk overgeschilderd, want hij noch Verdegaal hadden veel trek in een boete van 2500 euro. Binnenkort zal Dutch Spirit echter verrijzen, kan ik u verklappen, al was het maar om de totale vertrutting van Amsterdam tegen te gaan. Leve De Schoonheid van Amsterdam! - See more at: http://www.oscarvangelderen.nl/page/8/#sthash.YTwU3sTW.dpuf
Niemand stoort zich aan kunstwerk, toch moet 't weg