HUGO KAAGMAN  STENCIL KING
 Bab Boujeloud is een levend museum. Het is als een filmdecor van de ultieme oosterse trip, de levende Middeleeuwen, voor 100%. Bab Boujeloud is een machtig kunstwerk. Het gebeuren rond de poort lijkt te zijn gecreëerd, door een ingreep. Het kan gezien worden als kunstvorm door de werking van een tijdmachine-effect. Heden en verleden vinden we in Fes terug aan beide zijden van de Bab Boujeloud. Het bespringt je aan alle kanten. De verwarring van mensen is voelbaar. Er is een continue cultuurschok, van arm en rijk, westers en niet-westers, modern en traditioneel, alles wringt zich door de medina. De Happening speelt zich af direkt achter de blauwe poort op een stukje straat van ongeveer veertig meter. Aan weerszijden van de poort bevinden zich caféterrassen, waar mensen zitten, die met publiek te vergelijken zijn. Rond de terrassen gebeurt het allemaal: dealers en gidsen wachten er op toeristen, teruggekeerde gastarbeiders, vermoeide geestelijken, kooplui, studenten, kunstenaars, gekken en toeristen drinken er hun thee. terwijl oude mannen en vrouwen bedelen en muzikanten, dansgroepen en artiesten met apen er hun voorstelling geven. Het verkeer door de poort bestaat uit voetgangers en rijdieren, omdat auto's en brommers in de medina verboden zijn. Door de Bab Boujeloud perst zich een voortdurende stroom van kooplui met bepakte ezels, boeren te paard, gesluierde vrouwen met boodschappentassen, moderne meisjes in korte rokken, mannen in djellaba met levende kippen, meisjes met planken brood op hun hoofd, jongetjes met wollen mutsen en toeristen met al of niet gewenste gidsen. Het absurde en het magische worden hier verenigd
De medina   Als we de Bab Boujeloud binnentreden komen we in de Serrajine, een voorstraat van de Talaa Seghira, waaraan caféterrassen zijn die tot de kleine zijpoorten van de Bab  reiken. Deze altijd druk bevolkte open cafées liggen direkt aan de straat. Het stukje straat is nauwelijks 40 meter lang en behalve de 6 cafees zijn er ook 3 theehuizen, 4 restaurants, 3 beignettenbakkers, 2 hotels, 2 kappers, 15 winkels, 1 badhuis, 1 fietsenmaker en een bioscoop te vinden. In de Serrajine is het drukker dan de Kalverstraat en er zijn veel dieren. Fes wordt niet voor niets de stad van de ezels genoemd. De bevoorrading van de winkels geschiedt al eeuwen per ezel, paard of handkar. Als je "errah" hoort, moet je opzij springen voor een ezel beladen met kratten frisdrank, televisies, gelooide huiden, poeven, kolen, blaasbalgen, muziekinstrumenten, vuilnis (8 ezels), fruit, houten kasten en tafels, matrassen en zelfs koelkasten. Als de ezeldrijver "Hiep" roept dan vervoert hij zout. Voor de Bab Boujeloud ligt het plein de Place Boujeloud, waar een grote parkeerplaats voor auto's en grand taxi’s is, haltes voor bussen naar La Ville Nouvelle en voor kleine busjes naar de badplaatsen Moulay Yacoub (warm fosfaatwater) en Sidi Harazem (mineraalwater). Tegenover de Moskee Boujeloud bevinden zich de garages van de intercitybussen naar Tanger, Tetuan, Marrakech, Rissani (Sahara) en Oujda (Algerijnse grens). Naast de Moskee Boujeloud bevindt zich het Lyceum Moulay Idriss, die aan het oog wordt onttrokken door een hoge muur, waarvoor plastificeerder, yoghurt- en cakeverkopers, pindaverkopers en waterverkopers zich dagelijks opstellen.   Aan de andere kant van Place Boujeloud is Bab Chorta, de entreepoort van Kasbah Ennouar, de Bloemenkasbah. Voor de poort is een souk. Hier vinden we een echte rommelmarkt, waar voornamelijk nagelknippertjes, spiegels, scharen, étuis, cassettes, spijkers, hamers, motoronderdelen, armbanden, wollen mutsen, brillen, oude Libelles en plastic tassen verkocht worden. Drie maal per week doen rondreizende artiesten hier hun performances: verhalenvertellers, slangenbezweerders, medicijnmannen, kruidenvrouwen, tandartsen, toneelspelers, muzikanten, sandwichkraampjes en Koranlezers. Hier hangt de nogaverkoper rond met het plakkerige goed aan een stok en een tandplak-smile en hier horen wij het getjilp van Flip de Flierefluiter, die met water gevulde vogelfluitjes verkoopt. Naast de souk in het bouwsel tegen de Bab Mahrouk is een bordeel gevestigd. Buiten de hoge muren, die de Place Boujeloud omsluiten, liggen de heuvel, die bezaaid zijn met grafstenen van overleden Merinieden en recentere graven met tegeltableaus. Daar leggen de Fezzi, de inwoners van Fes, de gelooide huiden te drogen, die op ezels uit de medina getransporteerd zijn en waaraan de Bab Boujeloud haar naam te danken heeft.  
Do you want a guide ? Don't get lost!     Zo'n vijftig gidsen houden zich regelmatig op in de buurt van de Bab Boujeloud en wachten op toeristen, die de medina in willen. Hun talenkennis is verrassend, ze zijn meester in het herkennen van nationaliteiten en het nabootsen van accenten. Kinderen, die nog nooit hun land zijn uitgeweest spreken je aan in het Nederlands, Spaans, Engels, Zweeds, Duits, Berbers en Arabies.   Elke dag tussen 2 en 3 uur verzamelen alle gidsen zich op de Place Boujeloud om de aankomst van de bus uit Tetuan af te wachten. Daarin bevindt zich de nieuwe lading toeristen, vers aangekomen uit Spanje. De gidsen dringen zich op en brengen de toeristen, die vaak uitgeput zijn na de 5 uur lange busrit, naar een van de hotels. Daarmee verdienen ze geen provisie, misschien een fooi. De voornaamste reden is dat de toeristen dan aan hem vast zitten. Hij blijft dicht bij hen in de buurt hangen tot de toerist een wandeling in de medina wil gaan maken. Omdat de medina zeer groot en gecompliceerd is zal de toerist de gids niet gauw wegsturen. De jongetjes zijn vaak enorme "personalities". Sommigen geven complete imitaties uit Amerikaanse speelfilms ten beste. De boodschap is: niet te paranoia worden. De eerste wandeling gaat vaak gepaard met het doen van inkopen in een van de honderden souvenirshops. De gids helpt de prijs ("studentprice for you") tot stand brengen door als tolk en afdinger tussen koper en verkoper op te treden. Daarbij berekent de gids 20 % voor zichzelf, die de shop hem later moet uitbetalen. Als de toerist niets koopt moet hij voor de rondleiding betalen, waarbij de gids d.m.v. dreigementen zoveel mogelijk probeert los te krijgen.  .Helaas voor hen zijn het steeds de low-budget-travellers, die per bus reizen en in de goedkope hotels vertoeven. De rijkere toeristen reizen georganiseerd en logeren in luxueuze hotels buiten de stad. Zij doen hun rondleiding met officiële gidsen.
Bab Boujeloud The blue gate of Fes
1977  Publication of the book  "Bab Boujeloud",Edition: 100 copies  a documentation of an arabic Happening in Fes, Morocco.