HUGO KAAGMAN  STENCIL KING
TWENTE BIENNALE 2015 is de 4e editie van een spraakmakende manifestatie met internationale topkunst en Nederlands talent, in de openbare ruimte en bij de culturele instellingen in Roombeek Cultuurpark te Enschede. Ruim 100 kunstenaars presenteren werk in deze wederopbouw-wijk met een unieke mix van nieuwe architectuur en industrieel erfgoed. Een festival van 10 dagen lang, bomvol kunst, muziek, symposia, workshops, lezingen, dagelijkse praatjes, anti-fashionshow, interacties, parties, streetart, eten, drinken, en veel meer… eindelijk een coole Biennale! METAMORF Na de succesvolle editie in 2013, met als thema IDENTIFYING EUROPE, gaat de Twente Biennale 2015 onder de titel Metamorf over de veranderende positie van de kunst en kunstenaar nu. De economische crisis, de aanjagende technologie, maar vooral de politieke verschuivingen kunnen de kwetsbare positie van de kunst blijvend ondermijnen: met PVV en Front National hoog in de polls, is het straks mogelijk gedaan met de subsidiecultuur en maakt Zijlstra 2.0 een definitief einde aan die zinloze autonome kunst, kunstenaars, en verkwistende kunst- en kunstonderwijs instellingen. Of biedt deze uitdaging juist nieuwe kansen voor de kunst, met een booming creatieve industrie, nieuwe toepassingen voor technologisch entertainment en design, en een principiële en standvastige overtuiging met autonoom engagement?
Telegeaaf    ma 01 jun 2015, 13:51| Commotie om kunst met IS-vlag ENSCHEDE - Een kunstwerk met de vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat  op de Twente Biënnale leidt tot hevig verzet. De Aramese Federatie Nederland heeft aan de bel getrokken over het graffitiwerk van kunstenaar Hugo Kaagman. Aramese gemeenschappen in het Midden-Oosten zijn n net als alle andere Christenen doelwit van de bloeddorstige terreur van IS. De Aramese Federatie Nederland vindt het dan ook ongepast en onverteerbaar om open en bloot te exposeren met de vlag van de terreurorganisatie. De IS-vlag prijkt op het zeil van een bootje, tussen de afbeelding van tal van stipfiguren. Geestelijk vader Hugo Kaagman legt aan de Tubantia uit dat hij met zijn werk IS allerminst wil verheerlijken. „Ik heb gelezen dat er boten met vluchtelingen naar Europa komen en dat IS-strijders zich tussen hen hebben verstopt. Ze komen hier naar toe. Dat is linke soep. Dat wil ik aankaarten met dit beeld. Stripfiguren komen naar Europa, maar IS is aan boord!” De Twente Biënnale duurt nog tot en met 7 juni. Kaagman belooft dat hij de IS-vlag zal overspuiten als er meer klachten komen.
Kunstenaar Twente Biënnale haalt IS-vlag weg na doodsbedreigingen   Lucien Baard ENSCHEDE - Kunstenaar Hugo Kaagman gaat de IS-vlag van zijn kunstwerk verwijderen bij de Twente Biënnale, nadat hij doodsbedreigingen heeft gekregen. Kaagman kreeg maandagochtend verscheidene hatemails. “Zelfs een waarin iemand zegt: ze moeten je onthoofden." Angstcultuur De Amsterdamse kunstenaar zegt niet bang te zijn, maar is wel geschrokken van anonieme bedreigingen. "We leven steeds meer in een angstcultuur. Ik ga mijn nek niet verder uitsteken. Mijn boodschap is gewoon niet begrepen.” Dinsdag komt Kaagman naar Enschede om de vlag over te schilderen met iets algemeens, wat niet naar IS verwijst. Op zijn verzoek is de vlag maandag al afgedekt met blauwe verf. IS Het gaat om een zeilbootje bij het Balengebouw in Enschede, met daarop allerlei iconen uit de actualiteit en vooral oude stripverhalen. Op het zeil is de IS-vlag te zien. Maar ook een afbeelding van Palmyra, het culturele erfgoed in Syrie dat IS dreigt te vernietigen. Daar omheen zie je onder andere Olijfje, Aladdin, Wilma, Wicki de Viking… De kunstenaar zegt dat hij wil waarschuwen dat mogelijk IS-strijders zich verstoppen in boten met vluchtelingen en zo naar Europa komen. Zijn antwoord op een alarmerend nieuwsbericht onlangs. Aramese Federatie Nederland De Aramese Federatie Nederland hekelde het kunstwerk op de Twente Biennale. Johnny Shabo van de federatie wijst op de gruwelijkheden die IS tegen christenen pleegt. “Het is voor Aramese christenen heel pijnlijk om te zien dat die vlag gewoon in de openbare ruimte te zien is.” Statement Kaagman zal nu een tekst over de IS-vlag schilderen: ‘Kijk er is weer iets op geschilderd. Dat ga ik de politie zeggen’. “Een beetje kinderachtig. Maar ik kan wel stoer doen… Maar ik kan als kleine zelfstandige geen bodyguards betalen. Het statement wat ik wilde maken is dan helaas weg. Het moet maar.” Vrijheid Kees de Groot, organisator van de Biënnale betreurt dat de kunstenaar zijn werk aanpast. ”We hebben in Nederland persvrijheid en vrijheid van cultuur. Daar moeten we ons hard voor maken, maar er ontstaat steeds meer een angstcultuur. Ik vind het jammer, maar respecteer Hugo’s opvatting. ”
2015