HUGO KAAGMAN  STENCIL KING
2015
The Noorderparkbad is a universal building with an open look that invites entry. By focusing on easing the transition between landscape and building and breaking down the typical scale of a pool accommodation Noorderparkbad it aims to be a pavilion in the park. The rounded volume and billowing curtain of rain are the mediators between the building and park. Two stacked volumes determine the shape of the building. The tiling and design for gliding ways, lockers and cabins as well as the brickstone reliefs were done by artist Hugo Kaagman
Branimir Medić & Hugo Kaagman
Tegelkunst van Hugo Kaagman in het Noorderparkbad Een zeepaardje in het kinderbad, de kruisjes van het Amsterdamse wapen, een loopje naar de glijbaan, de gele tube, de buis met pixel art met golven, een zwemmer achtervolgd door een haai, golven en bochten met rechthoekige vormen, een uitwaaierende plantentak die naar de bar kronkelt, met een entree die als een decoratief tapijt recht het zwembad inloopt… Hugo Kaagman heeft zich speciaal voor het Noorderparkbad verdiept in ‘pixel art’. Pixeleren is het in de computer verkleinen van een afbeelding  tot  de kleinst herkenbare vorm: een punt. Twee naast elkaar is een streep. Met twee strepen is het een is, =.  Of boven elkaar een plus, +. Een zwembad heeft betegeling nodig.  Voor de tegels in het Noorderparkbad is gekozen voor twee kleuren, een zandkleur en grijze tegel van 20 cm. Slipvrij en sneldrogend. Door de bijzondere amorfe architectuur wordt het een avontuurlijke speurtocht door de bochten van het bad.Zonder het bad in een decoratief keurslijf te zetten zijn er patronen gemaakt die de illusie geven van een traditioneel bad. Ornamentale patronen slingeren zich over de vloer zoals tatoeages op de huid, ze volgen de architectuur. Langs het wedstrijdbad tegenover de tribune staat in pixel font de naam Noorderparkbad.  Ook buiten staat de naam in grote bruine bakstenen in een gestreept reliëf, elke letter op een eigen muur.  Het reliëf streept zich rond het bad en erboven is het glasgordijn. Nieuwe architectuur met een eigen beeldtaal. Noorderparkbad Style, Amsterdam-Noord!
The Noorderparkbad is the new public swimmingpool for Amsterdam-Noord and will fulfill an important social function. The traditional theme of a bathhouse as a meeting place for the neighborhood has been translated into the atmosphere of the interior.
In het metselwerk van de eigentijds vormgegeven gevel herkent de jury een verwijzing naar de stijl van de Amsterdamse School.
Het tegelwerk is verrassend. Overal mooie patronen in twee kleuren. Ook buiten is het metselwerk origineel: de naam Noorderpakbad is in baksteen in de gevel verwerkt. Het is een sieraad voor de stad dat aan alle criteria van de publieksjury voor het beste gebouw van 2015 voldoet. Het Noorderparkbad verdient de publieksprijs.
De unanieme winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs 2016
Winnaar A.A.P. 2016 1
The most beautiful public pool of the world